PHIL Café

Fraai uitzicht op historisch centrum 

Direct bij binnenkomst ligt het nieuwe PHIL Café. Een ruimte met een mooi samenspel van klassieke en moderne elementen. De monumentale deuren kunnen opengezet worden, zodat de ruimte betrokken kan worden bij de Grote Foyer. Er is een grote bar, wat deze ruimte zeer geschikt maakt als ontvangstruimte. De ruimte leent zich ook goed voor een subsessie met een informele theateropstelling. Het kleine podium kan zowel ingezet worden voor een spreker als voor live muziek. 

In het kort 

  • Oppervlakte 143 m2 
  • Capaciteit 60 theater, 150 receptie of 90 buffet 
  • Sfeervolle ruimte voor een ontvangst of een subsessie 
  • Vast podium voor spreker of een klein muziekgezelschap 
  • Zelfstandig te gebruiken of combineer met de Grote Foyer

Rijke historie 

Voorloper van de huidige PHIL is de herensociëteit de ‘Vereeniging’. Voordat deze Haarlemse ondernemers in 1873 de deuren openden van de concertzaal (de huidige Grote Zaal), gebruikten zij deze ruimte als ontmoetingsplek, compleet met een biljart- en speelkamer. Feit of fabel is dat de Blauwe Zaal, zoals het PHIL Café tot voor kort heette, haar naam dankt omdat dit de laatste ruimte in het gebouw was waar je nog mocht roken, en het daarom altijd 'blauw' stond. 

Transformatie Blauwe Zaal naar PHIL Café

Met behoud van de historische elementen is deze prachtige zaal in de zomer van 2023 getransformeerd tot het PHIL Café, een ruimte die uitnodigt om gezellig te socializen en muziek te luisteren, voorafgaand of na afloop van een voorstelling of evenement. Het kleine podium is ideaal voor een spreker bij een subsessie, maar ook voor een DJ of klein muziekgezelschap bij een borrel of een feest. 

Damiaatjes 

Met een beetje geluk geniet je hier van het geluid van de ‘Damiaatjes’, het kooswoordje voor de melodie die uit de Grote of St. Bavo op de naastgelegen Grote Markt klinkt.