PHIL Café

Fraai uitzicht op historisch centrum 

Direct bij binnenkomst vind je deze geliefde zaal met een mooi samenspel van klassieke en moderne elementen. De monumentale deuren kunnen opengezet worden, zodat de ruimte makkelijk betrokken kan worden bij de Grote Foyer. Er is een grote bar en het meubilair heeft een vaste opstelling, wat deze ruimte zeer geschikt maakt als ontvangstruimte. De ruimte is ook ideaal voor een informele break-out sessie met een informele theateropstelling. Het kleine podium kan zowel gebruikt worden door een spreker als ingezet worden voor live muziek. Bij de transformatie van Blauwe Zaal tot PHIL Café in de zomer van 2023 is een doorgang van de entreehal naar het café gerealiseerd. 

In het kort 

  • Oppervlakte 143 m2 
  • Capaciteit 60 theater, 150 receptie of 90 buffet 
  • Sfeervolle ruimte voor kleine bijeenkomsten 
  • Zelfstandig te gebruiken of combineer met de Grote Foyer
  • Toegang zowel vanuit Grote Foyer als vanuit de entreeruimte

Rijke historie 

Voorloper van de huidige PHIL is de herensociëteit de ‘Vereeniging’. Voordat deze Haarlemse ondernemers in 1873 de deuren openden van de concertzaal (de huidige Grote Zaal), gebruikten zij de ruimte die nu het PHIL Café is als ontmoetingsplek, compleet met een biljart- en speelkamer. Feit of fabel is dat de Blauwe Zaal, zoals het PHIL Café tot voor kort heette, haar naam dankt omdat dit de laatste ruimte in het gebouw was waar je nog mocht roken, en het daarom altijd 'blauw' stond. 

Damiaatjes 

Met een beetje geluk geniet je hier van het geluid van de ‘Damiaatjes’, het kooswoordje voor de melodie die uit de Grote of St. Bavo op de naastgelegen Grote Markt klinkt. 

Aanpassing naar PHIL Café zomer 2023 

Met behoud van de historische elementen is deze prachtige zaal getransformeerd tot het PHIL Café, een ruimte die meer uitnodigt om gezellig te socializen en muziek te luisteren, voor of na een voorstelling of evenement.