Misa Criolla

Musica Temprana o.l.v. Adrián Rodríguez van der Spoel
zo 15 dec ’24 15:00 - 17:00
Grote Zaal
zo 15 dec ’24
15:00 - 17:00
Tickets
  • Toegangsprijs inclusief drankje. Servicekosten € 1,10 per ticket en € 2 extra bij tickets toesturen. Bij het bestellen van tickets ga je akkoord met onze algemene bezoekersvoorwaarden.

De Misa Criolla (1963) is een van de meest geliefde Argentijnse composities. De wonderlijke vermenging van volksmuziek, religiositeit en klassieke muziek komt in de uitvoering door Música Temprana pas echt goed tot zijn recht. 

Dit sprankelende gezelschap weet de energie en passie van de volksmuziek die aan de basis ervan ligt echt tot leven te brengen. De cd-opname van Música Temprana kreeg dan ook een dikke 10 in Luister.

Música Temprana kijkt naar de oorsprong van de Misa Criolla: het filantropische werk in stilte van twee Duitse nonnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog veel Joden van de honger hebben gered, ontroerde Ariel Ramírez en gaf hem de inspiratie voor het componeren van deze mis. 

De onzichtbaarheid van het werk van vrouwen is ook aanwezig in de barokmuziek uit Ecuador.  In alle partijen van deze meerstemmige villancicos werden de namen van de nonnen die deze kerstliederen gezongen hebben in potlood geschreven. In de koloniale samenleving van Latijns-Amerika rond 1700 hadden vrouwen minimale mogelijkheden om opgeleid te worden, in vrijheid te leven en een gearrangeerd huwelijk te voorkomen. Een vluchtweg was het klooster. Waarschijnlijk zijn de nonnen ook de auteurs van de teksten. Deze polyfone liederen koesteren al alle finesses en de ritmische rijkdom van de traditionele Latijns-Amerikaanse muziek. 

‘Bij de inzet van het Gloria lijkt de hele zaal op te lichten’, noteerde de Volkskrant in 2019 toen Música Temprana deze Misa in het Amsterdamse Muziekgebouw uitvoerde. 

Website: Música Temprana