Nederlands Philharmonisch Orkest & Fazıl Say

Gershwin, Say, Dvořák
vr 21 feb ’25 20:00 - 22:00
Grote Zaal
vr 21 feb ’25
20:00 - 22:00
Tickets
  • Toegangsprijs inclusief drankje. Servicekosten € 1,10 per ticket en € 2 extra bij tickets toesturen. Bij het bestellen van tickets ga je akkoord met onze algemene bezoekersvoorwaarden.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest slaat een muzikale brug tussen de nieuwe en de oude wereld.

Uitvoerenden

  • Nederlands Philharmonisch Orkest
  • Alexander Soddy, dirigent
  • Fazıl Say, piano

Programma

  • Duke Ellington - Sophisticated Lady
  • Gershwin - Rhapsody in Blue
  • Say - Silence of Anatolia
  • Dvořák - Symfonie nr. 9 ‘Uit de nieuwe wereld’

Van het oeroude schiereiland Anatolië tot het jazzy Amerika van begin 20e eeuw, met zelfs een vleugje Duke Ellington. Alexander Soddy dirigeert Dvořáks Symfonie nr. 9 en Fazil Say soleert in Gershwin’s Rhapsody in Blue.

Fazil Say speelt Gershwin’s Rhapsody in Blue
De beroemde Turkse pianist Fazıl Say is al jaren een toonaangevend pianist die ook als componist grote bekendheid heeft gekregen. Hij speelt twee werken waarin de oude en nieuwe wereld elkaar ontmoeten. De jazzy Rhapsody in Blue van Gershwin is bij uitstek muziek uit de nieuwe wereld. Daartegenover staat Silence of Anatolia waarin Say een sfeertekening schept van Anatolië, de oeroude aanduiding van het Turks schiereiland waar de wortels van de westerse beschaving liggen.

Alexander Soddy met de Negende Symfonie van Dvořák
Dirigent Alexander Soddy brengt met het Nederlands Philharmonisch Orkest beide werelden bij elkaar in een uitvoering van Dvořáks beroemde Negende Symfonie. Als Tsjechisch componist uit het ‘oude’ Europa componeerde hij deze symfonie, geïnspireerd op zijn muzikale indrukken van het ‘nieuwe’ Amerika waar hij enkele jaren woonde. Het is een fascinerend samenspel van Amerikaanse volksmuziek, spirituals en melodieën van de oorspronkelijke bewoners, gecombineerd met onvervalste Boheemse ritmes en motieven. Een echte symfonie ‘Uit de nieuwe wereld’.

Waar je Dvořáks Negende kunt zien als voorloper van de jazz, beginnen we het concert gepast jazzy met Duke Ellingtons Sophisticated Lady in een versie voor orkest van de jonge Nederlandse componist Xavier van de Poll.

Serie Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie NedPho/NKO. 

Bestel de serie NedPho/NKO

Gratis voorprogramma

19.25 uur | niet reserveren

Bij de concerten van het Nederlands Philharmonisch Orkest en Nederlands Kamerorkest in PHIL Haarlem organiseren wij voorafgaand van 19.25 tot 19.45 in het PHIL Café altijd een voorprogramma. De vorm daarvan varieert: de ene keer is er een verdieping met een interessante inleiding, dan weer een interview met een componist, dirigent of solist. Of er is voor jou een ensemble uit onze orkesten. Laat je verrassen!

Website: Nederlands Philharmonisch Orkest | Fazıl Say