Vacature Financieel Directeur (36 uur) (m/v/x)

Wij hebben een uitdagende vacature voor een gedreven financieel professional. Iemand met grote affiniteit voor podiumkunsten en organisatietalent om onze business intelligence én onderlinge samenwerking verder te ontwikkelen.

Over onze organisatie

De Stadsschouwburg en PHIL Haarlem vormen het culturele hart van de stad, waar podiumkunst verbindt en inspireert. In de historische schouwburg ervaren bezoekers een scala aan theatervoorstellingen, en in één van de oudste concertzalen in Nederland, worden muziekliefhebbers betoverd met diverse muzikale optredens. Met ruim 400 evenementen per jaar, variërend van cabaret tot zakelijke bijeenkomsten, bieden beide locaties een veelzijdig cultureel aanbod. Het toegewijde team van 55 vaste medewerkers en een pool van 75 horecacollega's en vrijwilligers zorgt voor een gastvrije sfeer, waardoor deze monumentale gebouwen blijvende ontmoetingsplekken zijn in het bruisende centrum van Haarlem.

Voor beide locaties geldt het behoud en de doorontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige programmering en gastvrijheid voor de bezoekers. Daarnaast is het aantrekken van een divers publiek een belangrijk speerpunt. Verder zijn er op dit moment belangrijke ambities voor verdere professionalisering van de interne organisatie, met focus op het verstevigen van de financiële huishouding, business intelligence en automatisering van de interne administratie.

Over deze functie

Deze vacature ontstaat door het vertrek van de huidige zakelijk directeur en speelt in op een reeds ingezette transitie naar meer data driven bedrijfsvoering. Als Financieel Directeur heb je een sleutelrol in de versterking van de Stadsschouwburg en PHIL Haarlem, waarbij inzicht in eigen performance en kansen voor de toekomst, en de financiëring daarvan, centraal staan.

Je leidt collega's binnen en begeleidt collega's buiten het team door deze transitie met focus op het definiëren van strategische doelen, optimaliseren van (informatie-)systemen en ontwikkelen van ons menselijk potentieel. Zo draag je bij aan efficiënte en financieel verantwoorde operaties en aan het algemene succes van de organisatie in ons streven naar duurzame groei.

Als lid van het tweehoofdig statutair bestuur en het vijfhoofdig managementteam ben je primair verantwoordelijk voor Financiën, Business Intelligence, ICT, HR, Fondsenwerving & Relaties, en Gebouwbeheer & Facilitaire Zaken. Samen met de algemeen directeur draag je zorg voor de realisatie van ons bedrijfsplan 2025-2028. Je bewaakt de financiële continuïteit van de stichting en verzorgt de informatievoorziening en rapportages naar de Raad van Toezicht, gemeente, de budgethouders en de rest van de organisatie.

Andere taken omvatten:

 • Realisatie van de jaarrekening en aanspreekpunt voor de accountant;
 • Opstellen van en toezicht op budgetten en reporting;
 • Beheer van en toezicht op (gebouw-gerelateerde) investeringen en de meerjarenplanning daarvan;
 • Financieel advies en boekhoudkundige ondersteuning van het managementteam;
 • Contractbeheer en juridische/fiscale kwesties;
 • Fondsenwerving, business development en donaties.

Hoewel de belangrijkste taken al logisch en efficiënt belegd zijn in de organisatie, dagen we je van harte uit om in je nieuwe rol kritisch mee te denken over verdere stroomlijning van de werkverdeling en onderlinge samenwerking. Ook ten aanzien van nieuwe financieringsvormen is er ruimte voor jouw creatieve ideeën en initiatieven.

Wie zoeken wij?

Deze rol vraagt naast gedegen financiële kennis en ervaring bij uitstek ook leiderschapskwaliteiten. Als Financieel Directeur is het belangrijk dat je een luisterend oor bent voor verschillende interne stakeholders, oog hebt voor zakelijke ontwikkelingen, maar ook hands-on bent en belangrijke beslissingen kunt nemen. Je geeft op sensitieve en coachende wijze leiding en weet de kwaliteiten binnen het team te versterken. Je bent een effectieve sparringpartner voor de algemeen directeur en het bredere management met een sterke samenwerkingsbereidheid.

Herken jij jezelf in de volgende kwaliteiten?

 • Je bent een bekwaam financieel expert, met vergelijkbare budgetverantwoordelijkheid en complexiteit;
 • Je bent een coachend leider, waarbij je effectief luistert, mensen motiveert tot groei en samenwerking versterkt;
 • Je bent doortastend en besluitvaardig, met behoud van een sensitieve aanpak;
 • Je hebt een sterk analytisch denkvermogen en weet raad met strategische vraagstukken;
 • Je hebt gedegen kennis van business intelligence en financiële automatisering;
 • Je bent communicatief sterk en weet onze belangen te vertegenwoordigen bij diverse externe stakeholders;
 • Ervaring met Power BI en softwarepakket Visma zijn een duidelijke meerwaarde.

We vertrouwen graag op jouw affiniteit met podiumkunst en onze gehele missie. Kennis van de laatste ontwikkelingen en een actief netwerk in de sector bieden zeker een voordeel, maar niet vereist. Herken jij jezelf in de genoemde vaardigheden? Dan zijn wij op zoek naar jou!

Wat hebben wij je te bieden?

We vragen niet alleen wat van je, maar we hebben ook écht iets te bieden. Om te beginnen, een salaris volgens de 'richtlijnen voor bezoldiging van directeuren private theaters en concertzalen' van de VSCD. Dat betekent in dit geval bij een 36-urige werkweek overeen met een maandsalaris vanaf 7.000 euro tot 10.000 euro bruto. De precieze hoogte stemmen we af op jouw ervaring én potentie, en we bespreken ook graag groeidoelen met je. Hierbij hoort verder een aantrekkelijk pakket secundaire arbeidsvoorwaarden. 

We willen een goede werkgever zijn; daarom mag je vertrouwen op:

 • Een goede pensioenregeling, een eindejaarsuitkering (1,65%) en 25 vakantiedagen;
 • Een veilige omgeving en informele werksfeer;
 • Een bruisende werkplek in het centrum van Haarlem; 
 • Tijd en budget voor jouw persoonlijke ontwikkeling;
 • De mogelijkheid om af en toe thuis te werken;
 • En natuurlijk de mooie voorstellingen die je mag bezoeken, ook bij andere podia in Haarlem;


Wij geloven in de kracht van meerstemmigheid, ook in ons personeelsbestand en zijn daarom op zoek naar mensen met een diversiteit aan achtergronden en ervaringen om gezamenlijk een sterk team te kunnen vormen. 

Wil je meer informatie over onze organisatie en missie? Kijk dan op stadsschouwburghaarlem.nl/over-ons + philhaarlem.nl/over-ons

Solliciteren?

Ben je enthousiast over deze vacature en herken je jezelf in wie wij zoeken? Dan nodigen we je van harte uit om te solliciteren. De headhunters en recruiters van DDJ& begeleiden deze procedure en zijn ook verantwoordelijk voor de eerste screening. Wij streven met hen naar een zo eerlijk mogelijke beoordeling en gelijke kansen voor iedereen. Dat is ook de reden dat we kandidaten geen motivatiebrief vragen te schrijven, maar in plaats daarvan enkele praktijkvragen voorleggen.

Klik op de button hieronder, upload je CV en je antwoorden op de vragen vóór woensdag 8 mei 2024. We zijn benieuwd naar je ideeën en aanpak. Mocht je worden uitgenodigd voor een kennismaking met de sollicitatiecommissie, noteer dan alvast deze momenten voor de twee interviewrondes: dinsdag 21 mei en woensdag 29 mei 2024. We hopen onze nieuwe collega spoedig daarna aan te stellen en uiterlijk twee maanden later de eerste werkdag te mogen inplannen.

Solliciteer op deze functie