Selda Bağcan and Orchestra

wo 6 mrt ’24 20:00 - 22:00
Grote Zaal
wo 6 mrt ’24
20:00 - 22:00
Geweest

In The Times wordt Selda genoemd in "Legendary Women Singers", een artikel met 81 legendarische zangeressen, waaronder Amalia Rodrigues, Edith Piaf, Maria Callas en dus Selda Bağcan. Bovendien noemt Rolling Stones Magazine haar met naam en toenaam in het lijstje "The Last 100 Years' Best 100 Women Vocals". 

Ze werd geboren in Turkije en groeide op overal ter wereld: Selda Bağcan. In 1971 begon ze haar muziekcarrière als amateur, maar doordat ze met haar 45-toerenplaat één miljoen platen verkocht, was het gelijk duidelijk: ze moest en zou prof worden. Vanaf dat moment gaf ze talloze concerten in binnen- en buitenland, en in 1972 kreeg ze zelfs een missie van het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken om Turkije te vertegenwoordigen op het Golden Orfeus Festival in Bulgarije.

In 1973 ging ze voor het eerst op tournee naar West-Europa, terwijl ze tegelijkertijd maar liefst 17 (!) verschillende platen maakte. In die tijd werd Selda als enige vrouwelijke artieste de sterkste vertegenwoordiger van haar stijl, de Anatolische folkrock, en jaren later als wereldlegende beschouwd.

In 1980 en 1984 werd ze vanwege haar rebelse liedjes gevangen gezet. Ze werd negen keer berecht door de rechtbank en vrijgesproken van alle aanklachten.

Deze Turkse folkrocklegende beschrijft zichzelf als “de zure stem van het Turkse volk”. Met haar prachtige protestmuziek weet zij generaties te inspireren en gaat zij door met waar zij voor in de wieg gelegd is: protesteren en muziek maken.

Website (Turks): Selda Bağcan