Nederlands Kamerorkest

Vivaldi, Bach, Haydn, Rautavaare en meer
vr 3 nov ’23 20:00 - 22:15
Grote Zaal
vr 3 nov ’23
20:00 - 22:15
Pauze 20:50
Geweest

De Russisch-Engelse violist Alina Ibragimova neemt je mee in Vivaldi’s Vier Jaargetijden. Gordan Nikolić leidt het Nederlands Kamerorkest met muziek van Carl Philipp Emanuel Bach, Rebel en Rautavaara.

Uitvoerenden

  • Gordan Nikolić, viool en leiding
  • Alina Ibragimova, viool en leiding

 

Programma

  • Vivaldi – De Vier Jaargetijden
  • C.P.E. Bach – Symfonie Wq 183/1
  • Rebel – Le Chaos uit 'Les Éléments'
  • Rautavaara – Melankolia uit 'Cantus Arcticus'

De Vier Jaargetijden is veruit het beroemdste werk van Vivaldi. In vier enerverende en voor zijn tijd experimentele vioolconcerten toont hij een heel jaar aan seizoenen in muziek, van de vrolijke lente en hete zomer tot de onstuimige herfst en gure winter. Solist is de Russisch-Engelse violist Alina Ibragimova, ooit begonnen als zesjarig wonderkind, tegenwoordig één van de meest gevraagde vioolvirtuozen; ‘betoverend van het begin tot het eind’, aldus The Guardian over haar perfecte spel.

Gordan Nikolić met Les Éléments van Rebel
Minstens even betoverend is Le Chaos uit het ballet ‘Les Éléments’ van de Franse componist Jean-Féry Rebel. Hij beschrijft de schepping van de wereld waarbij de vier klassieke elementen – aarde, water, vuur en lucht – de hoofdrol spelen. Het meest rebels zijn wel de openingsmaten waarin hij de oerchaos weergeeft met een volkomen atonaal clusterakkoord. Daarmee was Rebel zijn tijd ver vooruit. Nog verder gaat de Finse componist Rautavaara. In zijn Cantus Arcticus combineert hij opnamen van vogelgeluiden met livemuziek, wat resulteert in verrassend mooi en harmonieus samenspel.

Voorprogramma's
Om 19.25 uur, voorafgaand aan het concert, is er altijd een voorprogramma in het PHIL Café. De vorm van dit voorprogramma varieert: u krijgt een inleiding op de werken, of er is een interview met de dirigent of solist of u kunt luisteren naar een intiem concert van de musici uit het Nederlands Kamerorkest of het Nederlands Philharmonisch Orkest. Gratis toegankelijk voor bezoekers van het concert. Laat u verrassen!

Website: Nederlands Kamerorkest