Shane van Neerden

Dutch Classical Talent
do 1 feb ’24 20:00 - 21:10
Kleine Zaal
do 1 feb ’24
20:00 - 21:10
Geweest

Een verfijnd, toegankelijk en gevarieerd theatraal concert, waar een nieuw werk van Rick van Veldhuizen het hart van het programma vormt. Het stuk, een compositieopdracht van Shane van Neerden, is geschreven voor twee piano’s: een traditionele concertvleugel en een buffetpiano in een helemaal nieuw ontwikkelde, reine stemming. 

Uitvoerenden

  • Shane van Neerden - piano

Programma

  • Claude Debussy - 12 Etudes, L. 136
  • Aleksandr Skrjabin - Sonate nr. 8, Op. 66
  • Rick van Veldhuizen - Lantaarns_(Lointaines), voor piano en microtonale piano
  • Charles Ives -Pianosonate nr. 2 

 

Het programma wordt gecreëerd in samenwerking met componist Rick van Veldhuizen, videokunstenaar Frouke ten Velden, en theaterregisseur Jos van Kan. Omgeven door muziek van Debussy, Skrjabin, en Ives, werken die tot de artistieke hoogtepunten van hun oeuvres worden gerekend, zal een nieuwe compositie van Van Veldhuizen het hart van het programma vormen. Een compositieopdracht die wordt geschreven voor twee piano’s: een traditionele concertvleugel en een buffetpiano in een helemaal nieuw ontwikkelde, reine stemming. Daarbij krijgt het concert een subtiele theatrale kant waarin de muziek wordt versterkt met beeld- en tekstprojecties, en gesproken teksten. 

Beeld- en tekstprojecties en gesproken tekst leiden de luisteraar als een lantaarn door muziek van Van Veldhuizen, Debussy, Skrjabin en Ives. Het gebruik van gesproken tekst in het stuk van Van Veldhuizen voegt een extra laag toe aan de veelzijdigheid van het concert. Teksten zullen ook op andere momenten, als een fijne draad in een weefsel, in het concert worden verwerkt. De teksten en tekstflarden zullen zodanig gepresenteerd worden dat het publiek nergens het gevoel krijgt dat ze een toegevoegd element zijn, of bedoeld zijn om te begrijpen. Ze zijn af en toe zowel te zien als ook te horen. De teksten zullen de luisteraar niet aanspreken op zijn ratio, maar hem op spaarzame momenten diffuus ruimte geven, hem geleiden als met een lantaarn, om zo dichter bij de muziek te komen.

Quote jury Dutch Classical Talent: 
“Een romanticus en poëet pur sang! Met zijn waanzinnige techniek, voortreffelijke timing en verteldrift houdt hij de aandacht van het publiek gevangen. Hij is niet bang om risico’s te nemen!”