Slotconcert: Nederlands Philharmonisch Orkest & Daniel Ciobanu

Ravel & Gershwin
PHIL 150 jaar
zo 17 sep ’23 15:00 - 16:45
Grote Zaal
zo 17 sep ’23
15:00 - 16:45
Pauze 15:45
Geweest

De jubileumweek wordt afgesloten met een galaconcert van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Onder leiding van dirigent Stanislav Kochanovsky en pianist Daniel Ciobanu brengen zij naast Gershwins An American in Paris, de Bolero en het Pianoconcert in G van Maurice Ravel ten gehore, dat ooit in 1932 door Ravel zelf gedirigeerd is in de PHIL.

Uitvoerenden

  • Stanislav Kochanovsky, dirigent
  • Daniel Ciobanu, piano

Programma

  • Ravel – Pianoconcert in G
  • Gershwin – An American in Paris
  • Ravel – Bolero
  • Gabriela Ortiz – Antrópolis (Nederlands première)

Het Nederlands Philharmonisch Orkest brengt met dirigent Stanislav Kochanovsky en pianist Daniel Ciobanu,  de roaring twenties van het vooroorlogse Parijs naar de concertzaal met swingende muziek van Gershwin. Het jazzy Pianoconcert van Ravel en als finale diens Bolero.

Daniel Ciobanu speelt Pianoconcert in G
Sinds hij het Rubinstein Concours in Tel Aviv won, heeft de Roemeense pianist Daniel Ciobanu naam gemaakt met zijn energieke spel. ‘Een genot van begin tot eind’, aldus de New York Classical Review over zijn debuut in Carnegie Hall. Hij soleert in het Pianoconcert in G van Ravel, een werk waarin de componist zich liet inspireren door de jazz waarmee het vooroorlogse Parijs doordrenkt was, maar ook zijn Baskische achtergrond niet verloochend.

Stanislav Kochanovsky dirigeert de Bolero van Ravel
Na de pauze nog meer ‘swinging Paris’ in dit concert onder leiding van Stanislav Kochanovsy, die sinds zijn debuut in 2019 een regelmatig terugkerende gast is bij het Nederlands Philharmonisch Orkest. Gershwin bezocht in 1928 de Franse hoofdstad en legde zijn indrukken vast in zijn An American in Paris. Het concert besluit met de Bolero van Ravel. Muziek van een waanzinnige, aldus een dame bij de première. De componist gaf haar volmondig gelijk, maar dat neemt niet weg dat het zijn beroemdste werk is geworden.

Gabriela Ortiz, Antrópolis (Nederlands première)
Muziek van een van de meest vooraanstaande componisten in Mexico, die genomineerd werd voor een Latin Grammy: Gabriela Ortiz. In haar buitengewone expressieve muziek brengt ze traditie en avant-garde bijeen, maar ook hoge kunst, volksmuziek en jazz. 

Je wordt ontvangen met een kopje koffie of thee en iets lekkers.
Na afloop trakteren wij je op een glas bubbels of jus d’orange en een hartig hapje.

Dresscode Black Tie wordt op prijs gesteld

Websites: Nederlands Philharmonisch Orkest | Daniel Ciobanu | Stanislav Kochanovsky

PHIL 150 jaar

Dit concert is onderdeel van PHIL 150 jaar. Bekijk op deze pagina het complete jubileumprogramma.