Jan Douwe Kroeske

2 Meter Sessies

Jan Douwe Kroeske presents: Nick Lowe, Alain Johannes en Anneke van Giersbergen
PHIL 150 jaar
di 12 sep ’23 20:00 - 21:40
Grote Zaal
di 12 sep ’23
20:00 - 21:40
Geweest

Speciaal voor het 150 jarig jubileum brengt Jan Douwe Kroeske een bijzondere editie van zijn intieme concertreeks 2 Meter Sessies op het podium van de PHIL met Nick Lowe, Alain Johannes & Iron Jinn en Anneke van Giersbergen.

Nick Lowe

Nick Lowe is een Britse gitarist, producer en singer-songwriter. Hij is een veelzijdige en invloedrijke muzikant in de Britse popscène die een eerbetoon verdient.

Nick Lowe speelde met veel muzikanten en schreef nummers voor onder meer John Hiatt, Dave Edmunds, Ry Cooder, Chrissie Hynde, Johnny Cash, Paul Carrack enGraham Parker. Hij speelt verschillende muziekstijlen zoals gitaarrock, pub rock, country en americana.

Alain Johannes & Iron Jinn

Daarnaast zal Alain Johannes te gast zijn, begeleid door de muzikanten van Iron Jinn. Als veelzijdig multi-instrumentalist en vertolker van de Californische desert rock heeft Alain Johannes samengewerkt met grootheden zoals Dave Grohl, Queens of the Stone Age, PJ Harvey, K's Choice en Adam Lambert.

Anneke van Giersbergen

Zangeres Anneke van Giersbergen heeft een van de meest veelzijdige stemmen van Nederland: krachtig én kwetsbaar. Ze werd bekend als frontvrouw van The Gathering, maar inmiddels heeft ze al vele jaren een succesvolle solocarrière. Begin 2021 verscheen haar openhartige soloalbum The Darkest Skies Are The Brightest, later dat jaar deed Anneke mee aan het populaire televisieprogramma Beste Zangers, waarin ze veel indruk maakte bij een breed publiek.

2 Meter Sessies

De artiesten staan allemaal op hetzelfde podium en zullen naast het spelen van hun liedjes, ook in gesprek gaan met Kroeske over hun carrière, inspiraties en meer. Dit alles zal gaan op de intieme en pure wijze waarmee het muziekprogramma 2 Meter Sessies al meer dan dertig jaar wereldwijd om bekendstaat. Het belooft dan ook een speciale avond te worden voor muziekliefhebbers.  

Jan Douwe Kroeske begon in 1987 op Radio 3 met zijn 2 Meter Sessies. In het programma ontving Kroeske artiesten uit binnen- en buitenland voor een live opname. In 1993 maakte de show de overstap naar de nationale televisie en werd het met haar intieme manier van filmen en superieure geluidskwaliteit enorm populair onder muziekliefhebbers, met memorabele sessies van onder andere John Hiatt, James Taylor, Nirvana, Randy Newman, Coldplay, Radiohead, Counting Crows, David Crosby, Lenny Kravitz, R.E.M., Wille DeVille, The Black Crowes en John Cale.  

Na enkele jaren van afwezigheid op Nederlandse radio en televisie, heeft het archief van 2 Meter Sessies sinds enige tijd een nieuw, wereldwijd publiek gevonden via platforms als Spotify, Youtube en Amazon Prime. Ook zijn fragmenten van sessies en interviews te zien in internationale documentaires zoals “Mystify: Michael Hutchence”, “Heaven Adores You” (Elliott Smith) en “All I Can Say” (Blind Melon). 

Anno 2023 neemt Jan Douwe Kroeske maandelijks nog nieuwe sessies op, met artiesten van over de hele wereld, uitgezonden op NPO 2 extra en Youtube. 
 

PHIL 150 jaar

Dit concert is onderdeel van PHIL 150 jaar. Bekijk op deze pagina het complete jubileumprogramma.