Goran Bregović

za 2 mrt ’24 20:00
Grote Zaal
za 2 mrt ’24
20:00
Tickets via Ticketmaster
  • Servicekosten € 2 per bestelling en € 2 extra bij tickets toesturen. Bij het bestellen van tickets ga je akkoord met onze algemene bezoekersvoorwaarden.

Goran Bregović verenigt op allegorisch niveau drie religies, met behulp van de viool als metaforisch instrument. Oosterse, klezmer en klassieke stijlen bestaan naast elkaar in drie stijlen instrumentale stukken uitgevoerd door unieke solisten uit Israël, de Balkan en de Maghreb. 

Gelegen in het hart van Europa, heeft Sarajevo deel uitgemaakt van vele rijken: Byzantijns, Ottomaans, Oostenrijks-Hongaars… In de 16e eeuw sloten de uit Spanje verdreven Sefardische Joden zich aan bij de katholieken, Orthodoxen, moslims en iedereen kwam samen in dit kleine ‘Jeruzalem van de Balkan’. Het is de geschiedenis van Sarajevo met zijn meerdere overtuigingen, identiteit, vermengingen en complexe paradoxen waarop het nieuwe album van Bregović op is geïnspireerd “Three Letters from Sarajevo”. 

Zeer weinig muzikanten zijn erin geslaagd een kunst met een dergelijke omvang te ontwikkelen die deze op coherente wijze combineert een grote verscheidenheid aan stijlen en technieken zonder zijn identiteit te verliezen. Een Bregović-stuk kan dat wel zijn herkend bij de allereerste hoorzitting en lijkt de hele aarde aan te spreken zonder onderscheid ras, geslacht, leeftijd of religie.

Website: Goran Bregović