Coldplay Live 2012

Concertregistratie
Live2000
vr 29 dec ’23 19:00 - 23:00
Van Warmerdam Zaal
vr 29 dec ’23
19:00 - 23:00
Geweest

Op 16 november 2012 kwam Coldplay met hun eerste concert film / live album sinds negen jaar: Coldplay – Live 2012. Dit live album is een herinnering van hun befaamde Mylo Xyloto wereldtournee, die genoten en bezocht werd door meer dan drie miljoen mensen.

De film zelf werd geregisseerd door Paul Dugdale, die onder andere bekend is van de opnames van Adele’s Live at the Royal Albert Hall, en The Progidy’s World On Fire concerten. Op Live 2012 staat materiaal van de optredens die Coldplay gaf op Stade de France (Parijs), Bell Centre (Montreal) ,en Glastonbury.

Over de tour en de concertfilm zelf heeft frontman Chris Martin het volgende te zeggen: ”De Mylo Xyloto tour was voor ons de leukste periode die we ooit gehad hebben als band. Het voelde van het begin af heel energiek, deels omdat we trots zijn op de muziek, de LED polsbandjes, het vuurwerk, de lasers en dergelijke, maar vooral vanwege de uitzinnige mensen voor wie we hebben gespeeld. Door de jaren is het publiek meer en meer een onderdeel van het concert geworden. Ons publiek is luid, kleurrijk, vol bezieling en maakt dat onze songs beter klinken dan wanneer we ze voor onszelf spelen. We wilden dat overweldigende gevoel vangen dat ze ons geven, vandaar deze concertfilm.”

Regisseur Paul Dugdale haakt daar perfect op in: ”We wilden een concertfilm maken die zowel intiem als groots zou zijn, waarin we Coldplay's kleurrijke optredens afwisselen met kleine portretten van de band. De registratie is samengesteld uit concerten op verschillende plekken, met het 75.000 mensen tellende Stade de France als ruggengraat. JA Digital en ik wilden deze film benaderen op dezelfde manier als waarop Coldplay met hun live shows omgaan: het draait uiteindelijk om mensen, wij wilden laten zien hoe de band de barrière tussen podium en publiek heeft geslecht waardoor een tour is ontstaan die iedereen bereikt, van de voorste rijen tot de achterste stoeltjes. Het is een 90 minuten durende caleidoscoop van emoties. Mijn belangrijkste doel als filmmaker was om de pupillen van de kijker te doen verwijden en hun hart sneller te laten kloppen.”

Live2000 Festival

Dit concert is onderdeel van het Live2000 Festival.

Bekijk hele programma