Maarten Mooijman

Animatiefilm: The adventures of Prince Achmed (1926)

Muziek: Steven Kamperman, Hamid Reza Behzadian & Esat Ekincioğlu
do 12 sep ’24 20:00 - 21:15
Kleine Zaal
do 12 sep ’24
20:00 - 21:15
Tickets
  • Toegangsprijs inclusief drankje. Servicekosten € 1,10 per ticket en € 2 extra bij tickets toesturen. Bij het bestellen van tickets ga je akkoord met onze algemene bezoekersvoorwaarden.

Componist en altklarinettist Steven Kamperman schreef een nieuwe soundtrack voor de toverachtige animatiefilm Die Abenteure des Prinzen Achmeds van Lotte Reiniger uit 1926. 

Uitvoerenden

  • Steven Kamperman, altklarinet, melodica, slagwerk & composities
  • Hamid Reza Behzadian, Indiase gitaar, lapsteel & mondharmonica
  • Esat Ekincioğlu, contrabas

Dit was de eerste avondvullende animatiefilm uit de beginjaren van de cinema. Niet getekend, zoals bij Disney, maar tot in oogverblindende details geknipt!

Met de verfilmde verhalen uit 1001 Nacht als leidraad is ook de muziek geïnspireerd op de oriëntaalse traditie, waarbij Kamperman putte uit zijn decennialange ervaring met Turkse en Arabische makams. Maar wie zijn werk kent weet dat het altijd vele lagen en wendingen kent.

Door de melodische rijkdom heen klinken dus ook hedendaags gecomponeerde klanken en gekruide improvisaties, waardoor er een heel eigen gekleurd universum ontstaat. Kamperman schreef bovendien een kleine ouverture vóór de film, die de bezoeker in de beste operatraditie al voorbereidt op wat komen gaat.

Hamid Reza Behzadian is Iraans van origine, maar studeerde cum laude af in Indiase klassieke muziek aan het conservatorium in Rotterdam bij Chiranjib Chakraborty, Hariprasad Chaurasia en Ratan Bharati. Behzadian excelleert niet alleen op diverse snareninstrumenten (waarbij hij ook niet voor elektronische effecten terugdeinst), maar maakt ook grote indruk met Iraanse blue notes op de mondharmonica.

De virtuoze Turkse bassist Esat Ekincioğlu tourt de hele wereld rond met zijn AVA Trio en wie zijn rake grooves en improvisaties hoort begrijpt meteen waarom.

Steven Kampermans Adventures of Prince Achmed maakt een muzikaal avontuurlijke reis door het oosten, waarbij de muziek de film begeleidt, maar de film net zo goed de muziek.

Website: Steven Kamperman