Strijkkwartet: Jerusalem Quartet

Sjostakovitsj, Mozart, Dvořák
zo 16 feb ’25 15:00 - 17:00
Kleine Zaal
zo 16 feb ’25
15:00 - 17:00
Tickets
  • Toegangsprijs inclusief drankje. Servicekosten € 1,10 per ticket en € 2 extra bij tickets toesturen. Bij het bestellen van tickets ga je akkoord met onze algemene bezoekersvoorwaarden.

The Times London: Passion, precision, warmth, a gold blend: these are the trademarks of this excellent Israeli string quartet.” 

Uitvoerenden

Alexander Pavlovsky, viol
Sergei Bresler, viool
Ori Kam, altviool
Kyril Zlotnikov, cello

Programma

Mozart - Strijkkwartet nr. 19, KV465 ‘Dissonance’
Sjostakovitsj - Strijkkwartet nr. 12 opus 133
Dvořák - Strijkkwart nr. 13 opus 106

Het Jerusalem Quartet ontstond in de jaren 1990 aan het Jerusalem Music Center, waar het les had van Avi Abramovitsj. Masterclasses volgden de Israëlische strijkers bij Isaac Stern en György Kurtág. Het kwartet debuteerde in 1996 en groeide uit tot een vaste waarde binnen het internationale muziekleven.

Het kwartet speelt regelmatig op bekende podia als Wigmore Hall in Londen, de Herkulessaal in München, de Elbphilharmonie in Hamburg en het Parijse Théâtre des Champs-Elysées, en tijdens festivals als die van Salzburg, Schwarzenberg, Rheingau en Verbier. Om het jaar op tournee in de Verenigde Staten concerteerde het viertal in onder meer New York, Chicago, Washington en Los Angeles en op het Ravinia Festival.

Het kwartet heeft zijn kern gevonden in een warm, vol, menselijk geluid en een egalitaire balans tussen hoge en lage stemmen. Deze benadering stelt het kwartet in staat om een gezonde relatie te onderhouden tussen individuele expressie en een transparante en respectvolle presentatie van het werk van de componist. 

Het gaf de complete kwartetten van Sjostakovitsj en Beethoven ten beste en speelde samen met Mitsuko Uchida, Martin Fröst en András Schiff. Het kwartet komt naar Haarlem met het verrukkelijke ‘Dissonantenkwartet’ van Mozart, met die schrijnende klanken in de duistere langzame inleiding van het eerste deel. Dan noten van wanhoop, boosheid en triomf uit de late jaren van Sjostakovitsj, hier neergeschreven in een muzikaal dagboek.

Ten slotte Antonín Dvořák die na zijn Amerikaanse avontuur vanuit New York weer thuiskwam in Bohemen en zijn vier strijkers levenslustig laat zingen en dansen als in de volksmuziek om hem heen, en in een spel van licht en donker.

Serie Strijkkwartetten

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie Strijkkwartetten. 

Bestel de serie Strijkkwartetten

Inleiding door Philip Ruitenberg

14.15 uur | Gratis, wel reserveren

Aan de hand van (historische) beelden en muziekfragmenten belicht musicoloog Philip Ruitenberg de concertprogramma’s. Hij bespreekt achtergronden en details, waarmee de muziek tot leven komt. Zijn credo: “Je beleeft meer als je weet wat je hoort”. De inleiding is gratis en kan gereserveerd worden tijdens het bestellen van tickets voor het concert.

Website: Jerusalem Quartet