Orkest van de Achttiende Eeuw

Mozart
zo 5 mei ’24 15:00 - 17:00
Grote Zaal
zo 5 mei ’24
15:00 - 17:00
Geweest

In dit zondagmiddagconcert brengt het Orkest van de Achttiende eeuw drie werken van Mozart samen met aanstormend pianotalent Dmitry Ablogin op fortepiano. 

Uitvoerenden

  • Orkest van de Achttiende Eeuw
  • Dmitry Ablogin, fortepiano

 

Programma

  • Mozart - Symfonie nr. 25
  • Mozart -  Pianoconcert nr. 14
  • Mozart -  Pianoconcert nr. 27 

Symfonie nr. 25 van een net niet volwassen Mozart, hij was 17 toen hij het schreef in 1773. Daarnaast het Pianoconcert nr. 14 uit 1784 en Pianoconcert nr. 27 uit het jaar van zijn dood. Een dwarsdoorsnede uit de tweede helft van het leven van het veel te jong gestorven muzikale genie Wolfgang Amadeus Mozart. 

En die tijd is niet alleen interessant vanwege Mozarts leven. Een enorm roerige periode daalde over Europa neer in de laatste decennia van de 18de eeuw. De Franse en Industriële revolutie en afschaffing van slavenhandel (om maar een paar grote gebeurtenissen te noemen), en dat allemaal onder het gezag van ‘verlicht vorst’ en Mozart supporter Jozef II, keizer van het Heilige Roomse rijk en heerser van de Habsburgse monarchie. En in deze periode - de laatste jaren van de Verlichting in Europa en de val van de oude vorstendommen, de bakermat van onze moderne tijd - schreef Mozart zijn beste en mooiste werken, die nog altijd beschouwd worden als het mooiste dat de westerse klassieke muziek heeft voortgebracht.