Nederlands Kamerorkest & Gordan Nikolić

Bartók, Brahms, Mozart
vr 28 mrt ’25 20:00 - 22:00
Grote Zaal
vr 28 mrt ’25
20:00 - 22:00
Tickets
  • Toegangsprijs inclusief drankje. Servicekosten € 1,10 per ticket en € 2 extra bij tickets toesturen. Bij het bestellen van tickets ga je akkoord met onze algemene bezoekersvoorwaarden.

Het Nederlands Kamerorkest laat zijn leider en violist Gordan Nikolić schitteren in het Vioolconcert 
van Brahms, één van de mooiste ooit geschreven.

Uitvoerenden

  • Nederlands Kamerorkest
  • Gordan Nikolić, leiding en viool

Programma

  • Bartók Roemeense Dansen
  • Brahms Vioolconcert
  • Mozart Symfonie nr. 41 ‘Jupiter’

Geniet van Gordan Nikolić in een dubbelrol. Als solo-violist in het Vioolconcert van Brahms, een hemels mooi werk dat Nikolić als geen ander kent. En als aanvoerder vanaf de eerste lessenaar in Mozarts Jupitersymfonie. Een hemels vioolconcert en een goddelijke symfonie dus, gekruid met een vleugje Bartók.

Gordan Nikolić in spotlights
Het Nederlands Kamerorkest laat zijn leider en violist Gordan Nikolić schitteren in het Vioolconcert van Brahms, één van de mooiste ooit geschreven. Vooral het langzame deel, dat de componist met gevoel voor understatement een ‘onbenullig adagio’ had genoemd, is onsterfelijk geworden. Nikolić kent het werk als geen ander. In de tijd dat hij concertmeester was bij het London Symphony Orchestra gaf hij er met dat orkest een gedenkwaardige interpretatie van.

Van Brahms hemelse vioolconcert naar Mozarts goddelijke Symfonie
Als tweede werk op het programma Symfonie nr. 41 van Mozart. Zelf heeft hij deze nooit gehoord, maar na zijn dood is het uitgegroeid tot zijn beroemdste symfonie. En terecht want de sprankelende muziek staat als een huis. Luister maar naar de finale waarin Mozart maar liefst vijf melodieën tot een prachtige eenheid verweeft. Geen wonder dat de symfonie naderhand naar de Griekse oppergod Jupiter is genoemd, een naam die het  werk nog steeds met ere draagt.

Voorafgaand aan deze goddelijke klanken begint het concert aards met de prachtige Roemeense Dansen,  waarvoor Bartók zich liet inspireren door Roemeense volksmuziek.

Serie Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest

Dit concert is onderdeel van de klassieke serie NedPho/NKO. 

Bestel de serie NedPho/NKO

Gratis voorprogramma

19.25 uur | niet reserveren

Bij de concerten van het Nederlands Philharmonisch Orkest en Nederlands Kamerorkest in PHIL Haarlem organiseren wij voorafgaand van 19.25 tot 19.45 in het PHIL Café altijd een voorprogramma. De vorm daarvan varieert: de ene keer is er een verdieping met een interessante inleiding, dan weer een interview met een componist, dirigent of solist. Of er is voor jou een ensemble uit onze orkesten. Laat je verrassen!

Websites: Nederlands Kamerorkest | Gordan Nikolić