Keti Koti - Vrijheid en Verbinding

Herdenken, Free Heri Heri, muziek, workshops, TEDxHaarlem en meer
Keti Koti
zo 30 jun ’24 11:00 - 18:30
Gehele locatie
zo 30 jun ’24
11:00 - 18:30

Op 1 juli 1863 schafte Nederland de slavernij in de koloniën af en kwamen er 45.000 mensen vrij. Keti Koti is een van oorsprong Surinaamse feestdag op 1 juli, ter viering van de afschaffing van de slavernij. Op 30 juni wordt het slavernijverleden herdacht. 

Vrijheid en verbinding

Dit jaar staat ons programma in het teken van Vrijheid en Verbinding. De dag wordt officieel geopend met een traditionele waterceremonie uitgevoerd door Mariska de Jong. Aansluitend is er een herdenkingsdienst met kranslegging bij het graf van Susanna Dumion in de Grote of St. Bavo Kerk.

Programma

11:00 PHIL geopend (Grote Foyer)
11:30 Waterritueel olv Mariska de Jong (officiële opening) 
12:00 12:30 Optreden koor Sanisa 
12:45 Processie naar Grote of Sint Bavokerk
13:00 14:00 Herdenkingsdienst in de Grote of Sint Bavokerk 
13:00 13:45 Steeldrumworkshop kinderen ronde 1 op podium (Grote Zaal)
13:30 13:50 Optreden Soul Sound Choir 
13:30 15:30 Free Heri Heri For All 
14:00 14:45 Steeldrumworkshop kinderen ronde 2 op podium (Grote Zaal) 
14:15 14:30 Optreden Shauntell Baumgard 1
14:45 15:30 Lezing Ineke Mok en Dineke Stam (Van Warmerdam Zaal) 
15:00 15:15 Optreden Shauntell Baumgard 2 
15:30 15:40 Optreden steeldrumband 
16:00 17:15 TEDxHaarlem (Kleine Zaal) - Info & tickets

Free Heri Heri

Heri Heri is een Surinaams gerecht dat is ontstaan uit wat op de plantage overbleef en werd gegeten door tot slaaf gemaakte voorouders. Vijf jaar geleden introceerde KIP Republic Free Heri Heri For All om aandacht te geven aan 30 juni en 1 juli (Keti Koti), dagen waarbij we de afschaffing van de slavernij herdenken. Het samen bereiden en uitdelen van de maaltijden is een belangrijk onderdeel van bewustwording en verbinding.

De Heri Heri wordt bereid door (sterren)chefs Nikita Tjon-affo, Menno Post (Olivijn), Mark Gratama (ML), Gijs Brands (Van Beinum), Mark Dijk (Truffels Eetertainment) en Tim Eleveld (Frenchie), die hier belangeloos aan meewerken.

Muziek, workshops en boekenmarkt

Gedurende de hele dag zijn er verschillende activiteiten te beleven in de PHIL, waaronder een lezing door Ineke Mok en Dineke Stam, die samen het boek hebben geschreven Haarlemmers en slavernij. Verder is er een optreden van violiste Shauntell Baumgard, zijn er workshops voor kinderen en een kinderboekenmarkt van Kiekeboek waarin verhalen over het slavernijverleden en Suriname worden uitgelicht. 


Workshops

Wist jij dat als je van een vat een slaginstrument (steelpan of steeldrum) maakt, dat je er dan geweldige muziek op kunt spelen? Op de Caribische eilanden Trinidad en Tobago bestaan tegenwoordig zelfs enorme steelpan-orkesten. Op zondag 30 juni kun je ook in PHIL steelpan leren spelen, in workshops gegeven door de Bijlmer Steelband. In de ‘panyard’, zoals de oefenruimte van een steelband heet, ga je samen met andere kinderen van 8 jaar en ouder steelpans in vele soorten en maten bespelen.

Op een steelpan kan je heel veel soorten muziek maken, van klassiek tot bekende popliedjes, maar ook swingende ritmes als soca, calypso, reggae en samba. Ook wordt er verteld over de historie van dit bijzondere instrument en hoe het ontstaan van de steelpan is gekoppeld aan het slavernijverleden. Tot slaaf gemaakte mensen namen vanuit Afrika muziek mee en zo ontstond weer nieuwe muziek in de Caraïben.

Er zijn workshops om 13.00u en om 14.00u. De workshop duurt ongeveer 45 minuten en is geschikt voor kinderen van 8 jaar en ouder. Per workshop is er plek voor maximaal 25 kinderen. Inschrijven kan via deze link.

Over de Bijlmer Steelband

De Bijlmer Steelband is geboren uit een opdracht om het oude metrostation Kraaiennest in Amsterdam Zuid-Oost een nieuwe, culturele invulling te geven. Muziekdocent Frauke Lühning greep deze kans aan om een steelband op te richten voor jongeren uit de buurt. Inmiddels is de Bijlmer Steelband uitgegroeid tot een waar fenomeen. 

Shauntell Baumgard (violist)

De talentvolle jonge violiste Shauntell Baumgard is afkomstig uit een Surinaams gezin. Met nog twaalf broers en zussen lag vioolspelen niet voor de hand. Shauntell zegt er zelf over: “Een zwart meisje speelt geen viool – het is vaker dan één keer tegen mij gezegd. Ik werd geregeld achteraan gezet als ik meespeelde in orkestjes en heb het idee dat ik mij extra heb moeten bewijzen. Soms overwoog ik zelfs te stoppen, maar gelukkig was er altijd de steun van mijn ouders, oma en het internetpubliek dat mijn filmpjes bekijkt.”

Het blijft haar droom een beroemde klassieke violiste te worden. Maar op het conservatorium is deze richting al vol. Zo wordt het Argentijnse tango. Het past haar goed en hiermee verkent zij ook andere genres zoals hiphop en r&b en ontvlamt haar liefde voor Cubaanse en zigeuner-jazz. “Ik hield altijd al van jazzmuziek, maar had nooit bedacht dat ik ermee zou optreden. Het is expressieve muziek met veel improvisatie. Mijn spel is vurig en intens en ik kan ook heel luid spelen.”

Inmiddels staat Shauntell op podia van concertzalen en festivals in binnen- en buitenland, zoals het NMF Kamermuziekfestival en het North Sea Jazz Festival.


TEDxHaarlemSalon 

Vrijheid en verbinding: lessen uit het verleden, visies voor de toekomst

Keti Koti is niet alleen een moment van terugkijken, maar ook een kans voor toekomstige generaties om zich in te zetten voor een wereld van vrijheid en verbinding. TEDxHaarlemSalon biedt een podium voor het delen van ideeën die ons niet alleen herinneren aan de waarde van vrijheid, maar ons ook uitdagen om bruggen te slaan naar een meer verbonden wereld. Deze TED Talks worden door TEDxHaarlem speciaal voor het Keti Kotiprogramma in samenwerking met de PHIL georganiseerd.  

Meer informatie TEDxHaarlem Keti Koti