Nederlands Kamerorkest & Lucas en Arthur Jussen

Dvořák, Mendelssohn en Wantenaar
do 16 mei ’24 20:00 - 22:30
Grote Zaal
do 16 mei ’24
20:00 - 22:30
Pauze 21:00
Geweest

Twee pianisten vraagt Mendelssohn in zijn Concert voor twee piano’s en orkest in E, een werk dat hij schreef toen hij nog maar veertien jaar oud was. Lucas en Arthur Jussen, al jaren het bekendste pianoduo van ons land, spelen dit zelden uitgevoerde werk. Met muzikaal leider Gordan Nikolić speelt het orkest twee serenades van Dvořák en een wereldpremière van Mathilde Wantenaar.

Uitvoerenden

  • Gordan Nikolić - viool en leiding
  • Lucas en Arthur Jussen - piano

Programma

  • Dvořák - Serenade voor blazers
  • Mendelssohn – Concert voor twee piano’s en orkest in E
  • Wantenaar – opdrachtwerk wereldpremière
  • Dvořák – Serenade voor strijkers

Lucas en Arthur Jussen nemen plaats achter de vleugel voor een van Mendelssohns vroege werken. Nog maar veertien jaar oud was de componist toen hij het Concert voor twee piano’s en orkest in E schreef. Ook toen de uitvoering een familieaangelegenheid, want Felix en zijn oudere zus Fanny waren de solisten bij de eerste uitvoering. Net als alle andere composities die Mendelssohn in zijn tienerjaren schreef, is ook dit weinig gespeelde werk een waar meesterwerk.

Het Nederlands Kamerorkest met twee Serenades van Dvořák
Daarnaast speelt het Nederlands Kamerorkest met muzikaal leider Gordan Nikolić een wereldpremière van Mathilde Wantenaar en twee serenades van Dvořák. Het toont twee verschillende gezichten van de Tsjechische meester. In Serenade voor blazers laat hij zich leiden door de klassieke serenades zoals Mozart die in de 18e eeuw schreef, al komt ook hier en daar een Tsjechisch volksmelodietje voorbij. De Serenade voor strijkers schreef hij in slechts twaalf dagen. Het is een heerlijk romantisch, lichtvoetig werk, gevat in vijf korte karakterstukjes.

Gratis voorprogramma (niet reserveren)

Om 19.25 uur, voorafgaand aan het concert, is er altijd een voorprogramma in het PHIL Café. De vorm van dit voorprogramma varieert: u krijgt een inleiding op de werken, of er is een interview met de dirigent of solist of u kunt luisteren naar een intiem concert van de musici uit het Nederlands Kamerorkest of het Nederlands Philharmonisch Orkest. Gratis toegankelijk voor bezoekers van het concert. Laat u verrassen!

Websites: Nederlands Kamerorkest | Arthur & Lucas Jussen